Gisteren kwamen we tegelijk uit de kleedkamers na de taichi-les. We liepen naar buiten en wilden ons gesprek nog even afronden. Ineens vertelde ze dat ze al een jaar in een burn-out zit, dat haar relatie over is en dat ze eigenlijk ook niet zo goed weet wat ze met haar studie aan moet. Ze verzuchtte dat het “eigenlijk best kut” gaat. En dat ze soms bang is dat het nooit meer zou overgaan.

 

Ze is niet de enige met wie het zo gaat. En ook zij weet dat angst een slechte raadgever is.

Angst

 

Angst is wel een goede vriend, die je probeert te behoeden voor erger. Doordat hij zo stellig is en afschrikwekkend overkomt zijn we meestal niet snel genegen om hem te bevragen.

Dat is vaak wel wat nodig is. Maar even vaak ook, is het iets dat overbodig is, omdat in ons een stem zit die allang weet waar het echt over gaat. We vinden het alleen al moeilijk om die stem te horen, laat staan dat we er graag naar luisteren.

Want we zien de consequenties al van verre…

Keuze maken

 

Ook bij een burn-out gaat het meestal over het maken van een keuze die bij jou past. Het is geen kwestie van de voor- en nadelen tegen elkaar wegstrepen.

Het is kiezen voor wie je ten diepste bent, en die innerlijke stem weet dat. Die weet wat je gelukkig maakt en hoe je zou zijn en wat je zou doen als je vrij en heel bent. En als je naar die stem luistert, lossen de consequenties zich vanzelf op, omdat je dan vanuit een ander perspectief naar je leven kijkt.

 

Ervaring

 

Ik weet uit eigen ervaring hoe het is om het gevoel te hebben dat je niet vooruitkomt. Die heb ik opgedaan toen ik zelf een burn-out had.

En ik heb ook ervaren hoe behulpzaam het is als iemand dan bij je is als je die stem wilt gaan horen, ernaar wilt gaan luisteren en stil te zijn, ontroerd te raken, het niet te weten.

Zoek zo iemand, een vriend of vriendin of professional, in ieder geval iemand bij wie je je veilig en geborgen voelt. Je kunt ook contact met mij opnemen.

Het is niet nodig om zo lang in een burn-out te zitten.

 

Over het maken van keuzes kun je je ook eens verdiepen in de 6de kaart in tarot.

Die gaat precies over dit onderwerp.

Geverifieerd door ExactMetrics